fbpx
 x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

courier bike Για αποστολές εντός Ελλάδας, ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά με παραγγελίες άνω των 40€ έως 2kg. 
Άμεσα και αξιόπιστα στην πόρτα σας!! porta courier white


refrigerator Τα προϊόντα ψυγείου και κατάψυξης δεν αποστέλλονται εκτός αττικής

Μαστίχα Χίου Σκόνη 10γρ.

ΚΩΔ: 1315

Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που παράγεται από το δέντρο Pistacia lentiscus var.Chia. Η μαστίχα προέρχεται κυρίως από δέντρα που καλλιεργούνται στην Χίο. Η κατανάλωση μαστίχας έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης της, επίσης μειώνει το ρίσκο κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

2,00 €

Βάρος Τεμαχίου: 10 G

Περιγραφή:

Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που παράγεται από το δέντρο Pistacia lentiscus var.Chia. Η μαστίχα προέρχεται κυρίως από δέντρα που καλλιεργούνται στο νότιο τμήμα της Χίου, καθιστώντας την μοναδικό προϊόν αυτής της γεωγραφικής περιοχής.
Μία από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες αναφορές των θεραπευτικών ιδιοτήτων της Μαστίχας Χίου έχει γίνει από τον Διοσκουρίδη στον πρώτο τόμο του πεντάτομου έργου του Περί ὕλης ἰατρικῆς (De Materia Medica) μεταξύ 50-70μ.Χ. (Wellmann, 1907).
Ο Διοσκουρίδης περιγράφει την ωφέλιμη δράση της μαστίχας στην πέψη, τα δόντια και την καλλυντική χρήση. Ο Έλληνας ιατρός Κλαύδιος Γαληνός (129-226μ.Χ.) επίσης έγραψε για τα οφέλη της μαστίχας Χίου σε σχέση με τις φλεγμονές και τα γαστρεντερικά προβλήματα. Έκτοτε έχουν υπάρξει πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι η χρήση της μαστίχας μπορεί να επιφέρει πληθώρα ωφέλιμων αποτελεσμάτων στην υγεία μας λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης της. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα μπορούν να αποδοθούν στον μεγάλο αριθμό φυσικών συστατικών που υπάρχουν σε διαφορετικές ποσότητες τόσο στη μαστίχα όσο και στο αιθέριο έλαιό της.
Έρευνες δείχνουν ότι οι τριτερπενικές ενώσεις και οι φυτοστερόλες που περιέχονται στη μαστίχα Μείωνουν το ρίσκου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη και να έχουν προστατευτική επίδραση στην ενδοθηλιακή λειτουργία μέσω αντιφλεγμονωδών μηχανισμών υποδεικνύοντας έτσι πιθανή αντι-αθηροσκληρωτική δραστηριότητα.
Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη με δείγμα 133 ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε 5g σκόνης μαστίχας αραιωμένης σε 250ml νερό κάθε μέρα για 18 μήνες είτε το ένα έβδομο αυτής της ποσότητας ημερησίως για 12 μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση της χοληστερίνης, της LDL, του αθηρωματικου δείκτη, της λιποπρωτεΐνης Α, της απολιποπρωτεϊνης Α-1 και Β και των SGOT, SGPT Γ-GT για την ομάδα υψηλής κατανάλωσης μαστίχας. Επίσης μειώθηκαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στους άνδρες της ομάδας της χαμηλής δόσης, παραπέμποντας έτσι σε πιθανές προστατευτικές ιδιότητες έναντι του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακώνπροβλημάτων.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα ή παρενέργεια με την κατανάλωση της μαστίχας συμπεραίνοντας έτσι ότι μπορεί να ενταχθεί με ασφάλεια σε ένα πιο σφαιρικό καρδιοπροστατευτικό πλάνο μαζί με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης μέσω διατροφής και άσκησης. Είναι πλέον ευρέως γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα υψηλά επίπεδα LDL στο αίμα και η οξειδωσή της μπορεί να δημιουργήσουν αθηροσκληρωτική πλάκα λόγω της εναπόθεσής της σε ενδοθηλιακό ιστό με αποτέλεσμα τη δημιουργία καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι η μαστίχα ήταν πιο προστατευτική έναντι της οξείδωσης της LDL σε σύγκριση με άλλες φυσικές ρητίνες όπως acacia, dammar, tragacanth και storax, που επίσης χρησιμοποιούνται σε φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα. Έρευνες πάνω στην επίδραση της τσίχλας έναντι της in vitro οξείδωσης της LDL έδειξαν ότι η μάσηση 1,5g ακατέργαστης μαστίχας για 1 ώρα ήταν πιο αποτελεσματική (74,6%) στην προστασία της LDL από την εμπορική τσίχλα μαστίχας (64,3%), την τσίχλα με γεύση δυόσμου (61.2%) και την τσίχλα με γεύση φράουλα (11,5%). Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να ερμηνεύονται με επιφύλαξη, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν περιορισμένος, ωστόσο δίνουν μια ένδειξη για τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη της μάσησης ακατέργαστης μαστίχας.
Άλλη μια μελέτη που διερεύνησε τις επιδράσεις της μαστίχας στη χοληστερόλη και τη γλυκόζη πλάσματος νηστείας σε 156 εθελοντές με συνολική χοληστερόλη πάνω από 200 mg/dl έδειξε ότι μετά από 8 εβδομάδες η ομάδα που κατανάλωνε 1g ακατέργαστης μαστίχας Χίου καθημερινά είχε τη μεγαλύτερη στατιστικά σημαντική μείωση τόσο της ολικής χοληστερόλης όσο και της γλυκόζης νηστείας σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μαστίχα χωρίς το πολυμερές, σκόνη μαστίχας ή εικονικό φάρμακο. Η μείωση των σακχάρων στο αίμα και της χοληστερόλης ήταν πιο εμφανής στα άτομα με δείκτη ΒΜΙ άνω του 25, δείχνοντας έτσι ότι τα υπέρβαρα άτομα ίσως να μπορούν να επωφεληθούν ακόμα περισσότερο, άλλα και ότι γενικά η μαστίχα μπορεί να μειώσει το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

 Λόγω της ιστορικής χρήσης της μαστίχας ως φυσικού συντηρητικού τροφίμων έχει δημιουργηθεί αυξημένο ενδιαφέρον για τις πιθανές αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα και το αιθέριο έλαιο μαστίχας μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του βακτηριδίου Clostridium botulinum σε προϊόντα διατροφής. Ωστόσο, έχουν διερευνηθεί και οι πιθανές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της μαστίχας σε σχέση με τις ανθρώπινες ασθένειες.

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η μαστίχα έχει αντιμικροβιακή δράση έναντι διαφορετικών στελεχών βακτηριδίων και τύπων μυκήτων. Συγκεκριμένα, δεδομένα in vitro έδειξαν ότι η μαστίχα μπορεί να έχει προστατευτική δράση εναντίον βακτηριδίων που μπορούν να προκαλέσουν βλεννογονικές και δερματολογικές λοιμώξεις στους ανθρώπους, όπως τα Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa και του μύκητα

Η μαστίχα μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη στοματική υγιεινή. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μάσηση της μαστίχας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή δημιουργίας πλάκας στα δόντια και να μειώσει την πλάκα που έχει ήδη σχηματιστεί.
Άλλες εργαστηριακές δοκιμές και μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η μαστίχα έχει σημαντική αντιβακτηριακή δράση έναντι του βακτηριδίου Streptococcus mutants που προκαλεί τερηδόνα. Επίσης διαπιστώθηκε ότι η συγκέντρωση βακτηριδίων στο σάλιο των συμμετεχόντων μειώθηκε μετά την μάσηση μαστίχας συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, δείχνοντας έτσι μια πιθανή προληπτική επίδραση έναντι του σχηματισμού οδοντικής τερηδόνας.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη διπλά-τυφλή μελέτη έδειξε ότι μετά την μάσηση μαστίχας Χίου για διάστημα 4 ωρών ο αριθμός των βακτηριδίων στο σάλιο μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την ομάδα που είχε λάβει τσίχλα placebo. Επιπλέον, όταν συγκρίθηκε η συστηματική χρήση μαστίχας Χίου για 7 ημέρες με τη χρήση τσίχλας placebo, η μαστίχα Χίου μείωσε τον δείκτη πλάκας και την φλεγμονή των ούλων. Ως εκ τούτου οι ερευνητές συμπέραναν ότι η μαστίχα Χίου μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις ερεθισμού των ούλων και στον περιορισμό ανάπτυξης βακτηριδίων που προκαλούν περιοδοντικές ασθένειες και συσσώρευση πλάκας, βελτιώνοντας συνεπώς τη συνολική στοματική υγιεινή.

Σχετικά προϊόντα:


e-genius.gr ...intelligent web software